Om Rosengaarden
Lidt historie
Lidt historie
Hovedbygningen til Rosengaarden er oprindeligt en del af Andelsmejeriet Bøsthøj, der blev opført i 1887.Udover mejeriet lå der også fra sidst i 1920'erne en købmandsforretning og en smedje, og det lille samfund havde endda i en periode en benzintank. Mejeriet nåede i sin korte levetid at blive Bornholms største ostemejeri, og da det nuværende andelsmejeri i Klemensker startede i 1950, blev Bøsthøjs bestyrer, Holger Haahr, headhuntet til at lede det.
Bøsthøj mejeri blev nedlagt i 1963, og bygningerne blev købt af familien Jensen fra købmandsforretningen. Den store mejeribygning blev i samarbejde med Bornholms Amt revet ned for at give bedre oversigt i vejkrydset, og i resten af bygningskomplekset byggede købmand Jensen og hans to sønner et hotel, der fik navnet Rosengaarden. "Et eller andet skulle vi jo finde på at kalde det", som den ene af sønnerne fortalte os mange år senere.
Selve købmandsbutikken blev indrettet som festlokale, og Hotel Rosengaarden blev op gennem 70'erne og 80'erne et populært sted at holde familiefester og udflugter. Haven var vidt berømt for de mange smukke bede og stensætninger.
I 1996 valgte den daværende ejer at omdanne Rosengaarden til et vandrerhjem. Virksomheden var i de næste tyve år en del af Danhostel-kæden under navnet Danhostel Boderne. Navnet Rosengaarden blev sideløbende hængende og med det også de traditioner for at holde familiefester her, som vi kan takke familien Jensen for at have grundlagt.
Marian Lundh overtog Rosengaarden i 2002 og har siden drevet vandrerhjem og selskabslokaler på ejendommen. Mange ting er ændret, bl.a. er stedet ikke længere med i Danhostel, men den store gamle have er stadig noget de fleste gæster lægger mærke til. Marian har gennem årene sat sit eget præg på den måde der holdes fester på i huset, men lægger stadig vægt på den gode service og at maden er hjemmelavet som i Jensens tid.
Nabohuset, hvor smeden boede, er en del af ejendommen og udlejes som sommerhus under navnet "Smedens Hus".
Mejeribestyrerens bolig, der i dag huser gæstekøkken og 8 værelser, har i mange år i daglig tale gået under navnet "forvalterboligen", men da vi for et par år siden havde besøg af en efterkommer af en af mejeribestyrerne, blev det kraftigt pointeret at det altså var en bestyrerbolig. Det prøver vi stadig at huske.
Site by Bright Systems · © 2023